Datoriile la ANAF se pot plati si in rateConform normelor in vigoare, in anumite conditii, contribuabilii care au datorii la ANAF pot plati in rate obligatiile fiscale. Codul de procedura fiscala detaliaza modul in care pot fi esalonate platile datoriilor catre Fisc.

Cum se procedeaza

Daca am datorii fata de ANAF ( amenzi, taxe, impozite, contributii etc ) si vreau sa fac o esalonare la plata, trebuie sa stabilesc cu ei un plan de rambursare de care sa ma tin cu sfintenie. In caz contrar, platesc si penalitati.
Esalonarea platii se poate face pe o perioada de cel mult 5 ani, iar amanarea la plata pe cel mult 6 luni fara sa se poata depasi data de 20 decembrie a anului fiscal in care se acorda. Pentru datornicii care nu prezinta nici un fel de garantie, esalonarea se poate face pe cel mult 6 luni.
Atentie, insa! Aceste esalonari la plata nu pot fi acordate pentru datoriile fiscale mai mici de 500 RON pentru persoanele fizice si 5.000 RON pentru cele juridice. Prin urmare, nu te trezesti tu asa aiurea ca vrei sa-ti esaloneze Fiscul o amenda de 50 RON sau o diferenta de 11 lei la impozit.

Conditii necesare platii esalonate

Pentru a putea beneficia de o esalonare a obligatiilor fiscale, contribuabilii trebuie sa indeplineasca cumulativ anumite conditii.
Cine apreciaza daca te incadrezi sau nu ? Bineinteles ca Fiscul.
Conditiile sunt urmatoarele:

  • sa te afli in dificultate ca urmare a lipsei disponibilitatilor banesti, dar sa ai totusi capacitatea financiara de plata pe perioada  de esalonare
  • sa nu fii in procedura de insolventa sau in dizolvare
  • sa ai toate declaratiile fiscale depuse
  • sa ai constituita o garantie

Nu e nici cu garantiile astea oricum asa. Ele trebuie sa acopere sumele esalonate, dobanzile pe perioada esalonarii si un procent de pana la 16% din datoria esalonata , in functie de perioada de esalonare. Pentru esalonari pe o perioada mai mica procentul este mai mic, pentru cele pe perioade mai intinse procentul e mai mare. Logic.

Cei interesati de esalonarea datoriilor fiscale trebuie sa depuna o cerere de acordare a acestei esalonari la registratura organului fiscal de care apartin sau sa o trimita prin posta cu confirmare de primire. Termenul de solutionare este de 60 zile de la data inregistrarii cererii. Datornicul poate renunta la esalonarea platii pe perioada ei de valabilitate depunand o cerere in acest sens.

Pe site-ul ANAF ar trebui sa gasim formularele cererilor de acordare si de renuntare la esalonare, toate detaliile necesare pentru o astfel de varianta de plata a obligatiilor fiscale, precum si nivelul dobanzilor si penalitatilor in caz de intarziere.

Din ce am inteles, se doreste sa se faca intr-un fel ca solicitarile sa se poata depune si online. Sper sa nu fie prea greu, suntem in secolul 21 totusi.

In speranta ca informatiile va sunt de ajutor, va doresc spor la facut bani ! 🙂

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.